Satoa valmistuu puutarhassa ja kasvihuoneessa ja nyt on aika miettiä mitä tuli tehtyä väärin tänä vuonna, jotta ensi keväänä ei toistaisi samoja virheitä.
1.MULTA
Tänä vuonna täytimme kasvilavat tavallisella puutarhamullalla mikä osoittautui huonoksi ratkaisuksi. Mullan pinta kovettui lyhyessä ajassa eikä se tuntunut tarpeeksi ilmavalta. Haraamalla ahkerasti pystyi pintaa pehmentämään jonkin verran, mutta oikein hyvältä se ei koskaan tuntunut.
Ensi vuonna sekoitamme ainakin kompostia ja turvettamultaan saadaksemme sen kuohkeammaksi.
2.TILAVAT RUUKUT
Osa kasvihuoneessa kasvattamistamme tomaateista ja kurkuista on liian pienissä ruukuissa. Esim. ämpäri tuntuu liian pieneltä tomaatille ja on tässä vaiheessa kesää täynnä juuria. Tulkitsen tämän siten että kyseessä on liian pieni tila juurille, vai olenko ihan hakoteillä kun näin luulen?
Pari jo täysikokoiseksi kasvanutta kurkuntainta jouduin siirtämään isompiin astioihin kun tuntui että ne kertakaikkiaan tukehtuvat liian pieneen multatilaan.
Kuvassa näkyvät altakasteluruukut ovat osoittautuneet kooltaan aika riittäviksi tomaateille. Ensi vuonna hankitaan kuitenkin vielä isompiaastioita niille ja kurkuille. Sopivia onkin ostettavissa Emmauksen kierrätyspisteessä ruhtinaalliseen 2 € hintaan.
3.VILJELYLAATIKOT Meillä on neljä viljelylaatikkoa. Kahdessa niistä on kaksi lavakaulusta päällekkäin ja kahdessa vain yksi laatikko. Kahden päällekkäisen lavakauluksen laatikoissa multa tietysti pysyy kauemmin kosteana ja olemmekin päättäneet että hankimme ensi vuodeksi kaksi kaulusta lisää jotta saamme kaikista laatikoista korkeammat.
Korkeammasta laatikosta on helpompi nyppiä pois rikkaruohot ja kuihtuneet kasvinosat ja suurempimultatila saa kasvit viihtymään paremmin.
4.KYLVÖ Tänä vuonna tuli kylvettyä salaatit ja herneet liian tiheään, eikä harvennusta tehty. Niinpä olemmekin saaneet ahmia salaattia joka välissä ettei mitään menisi hukkaan.
Opimme myös sen, että salaattia ja retiisiä voi kylvää pitkin kesää, niin ettei kaikki ryöpsähdä kasvuun yhtä aikaa ja syötävää riittää koko kesäksi.
5.KASVITUET Alkukesästä, kun herneen varret olivat parikymmensenttisiä, laitoin niille kepeistä ja naruista tekemäni tuet. Silloin ne näyttivät hyvinkin korkeilta ja riittävän tukevilta, mutta herneenvarsien kasvettua ne osoittautuivat liian heiveröisiksi.
Ensi vuodeksi pitääkin suunnitella vahvemmat ja korkeammat tuet niin herneet pysyvät kurissa eivätkä kaatuile toistensa päälle.
6.KASVITAUDIT JA MUUT KIUSAT Jo keväällä havaitsin parissa paprikantaimessa lehtien epämuodostumista ja jonkin aikaa niitä seurattuani heitin ne pois. Kesän kuluessa on milloin missäkin kasvissa näkynyt pilkkuja tai reikiä. Pari olen siirtänyt kasvihuoneen ulkopuolelle etteivät tartuttaisi muita kasveja. Vedellä olen suihkutellut, mutta mitään myrkkyjä en ole käyttänyt. J väittää että kaikissa kasveissa on joskus jotain pilkkuja tai muita "virheitä" ja että minä stressaan liikaa tuollaisista pikku jutuista.
Niin tai näin, niin ensi vuonna yritän stressatavähemmän ja nauttia enemmän kaikesta mitä pihassa ja kasvihuoneella kasvaa.
Tässähän ei onneksi ole kyse toimeentulostamme, vaan mukavasta harrastuksesta, eikä rahallinen tappio ole kovinkaan suuri jos joku menee pieleen, mutta harmitus kyllä sitäkin suurempi.